Cafe ve Restoranlarda Aydınlatma Nasıl Olmalıdır?

04-08-2018 16:39
Cafe ve Restoranlarda Aydınlatma Nasıl Olmalıdır?

Cafe ve restoranlarda genel iç dekorasyonun en önemli parçalarından birisi de aydınlatmadır. Aydınlatmanın sunduğu atmosfer servis ve yiyecek-içecekler kadar önemlidir. Doğru bir aydınlatma ile müşteriler üzerinde iyi bir etki bırakmak, müşterilerin mekânı tekrar tercih etmesini sağlamak mümkündür.

Cafe ve restoranların konseptine bağlı olarak 50-200 lüks aralığında aydınlatma seviyesine ihtiyaç duyulur. Diğer bölümler için ise giriş alanları 100 lüks, gıda depo bölümleri 150 lüks, yıkama bölümü 300 lüks, pişirme bölümü ise 500 lüks aydınlatma seviyesinde olması önerilir.

Cafe ve restoranlarda ortam aydınlatması, vurgu aydınlatması, dekoratif aydınlatma ve doğal aydınlatma olmak üzere 4 aydınlatma tekniği uygulanır.

Cafelerde ve restoranlarda en önemli unsur ortam aydınlatmasıdır. Aydınlatma ürünleri dengeli ve eşit bir şekilde döşenmeli bu sayede homojen bir aydınlatma sağlanmalıdır. Ortam aydınlatması aynı zamanda genel aydınlatma olarak da tanımlanabilir.

Bir diğer teknik ise vurgu aydınlatmasıdır. Bu aydınlatma ile vurgulanmak istenen alanlara ekstra ışık verilebilir. Bunlar dekorlar, bitkiler, masalar ya da ürünler olabilir.

Dekoratif aydınlatma dediğimiz ışıklı aksesuarlardır. Bu aksesuarlar dikkat ve ilgi çekici yapısıyla müşterilere hoş bir görünüm sunmayı sağlayacaktır. Ancak konsepte göre uygun düzeyde uygulanmalı, göz yorabilecek aksesuarlardan kaçınılmalıdır.

Tüm bu yapay ışıkların yanı sıra doğal aydınlatma tekniği olarak adlandırdığımız gün ışığı en önemli aydınlatmadır. Enerji tasarrufu cafe ve restoranlar için çok önemlidir. Bu nedenle iç dekorasyon gün ışığından en fazla verimi alabilecek şekilde dizayn edilmelidir. Gündüz mümkün olduğunca az ışıkla en iyi aydınlığa erişmek hem enerji tasarrufu sağlayacak, hem de doğal aydınlık müşterilere daha ferah ve daha iç açıcı bir görünüm sunacaktır.

Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.