Kablo Çeşitleri ve Özellikleri

18-10-2018 20:00
Kablo Çeşitleri ve Özellikleri

Elektriksel sinyal ve güç taşıyan ekipman olarak kablolar, kullanım amacı ve yere göre çeşitlilik gösterir. Kablo alınırken dikkat edilmesi gereken bazı özellikler bulunmaktadır.

Kablo Seçimi ve Kablo Döşemesinde Nelere Dikkat Edilmeli?

Nerede ve hangi amaçla kullanılacağı göz önünde bulundurularak kablo seçilmelidir. Yüzlerce kablo çeşidi bulunmaktadır. Ancak temelde iki gruba ayrılır:

1.Sinyal Kabloları

Enerji değil, elektriksel işaret taşıyan kablolardır. Enerji iletimi yapan kablolar ile aynı kanalda döşenmemelidir. Çünkü enerji iletimi yapan kablolardan geçen akımlar sinyalde bozulmalara ve tespiti zor olan arızalara sebep olabilmektedir.

Sinyal kablolarının döşendiği kanal ile ilgili dikkat edilmesi gereken diğer hususlar ise sıcaklık, mekanik zorlamalar, titreşim ve benzeri fiziksel koşullardır.

2.Enerji Kabloları

Enerji iletiminin olduğu kablolardır. Enerji kablolarını seçerken ne kadar enerji taşıyacağı, dış etkenler ve nerede kullanılacağı gibi hususlara dikkat edilmesi gerekir.

Bu iki temel grubun dışında kablolar çok fazla kategoride sıralanabilir. Bunları sizler için derledik:

(H07V-U) NYA kablo:Bakır iletkenli, pvc izoleli kablo. Genellikle max 70 dereceye kadar çalışırlar. Kullanıldığı yerler: Dağıtım panolarında, sabit tesislerde, tesisatlarda boru içinde, kapalı ve kuru ortamlarda kullanılır.

(H05V-K) NYAF kablo: İnce çok telli bakır, pvc izoleli kablo. Genellikle max 70 dereceye kadar çalışırlar. Kullanıldığı yerler: Dağıtım panolarında, sabit tesislerde, tesisatlarda boru içinde, kapalı ve kuru ortamlarda kullanılır.

(H03VV-F) TTR kablo:İnce çok telli bakır, pvc izoleli ve pvc dış kılıflı kablo. Genellikle max 70 dereceye kadar çalışırlar. Kullanıldığı yerler: Mekanik zorlamanın az olduğu uygulamalarda kullanılırlar. Genelde ev gereçlerinde tercih edilir.

NYM kablo: Pvc izoleli, pvc dolgulu, pvc dış kılıflı kablo. Genellikle max 70 dereceye kadar çalışırlar. Kullanıldığı yerler: Mekanik zorlamanın olmadığı yerlerde, her türlü yapıda sıva içi ve sıva dışı tüm uygulamalarda kullanılır.

(VDE) NYY kablo:Bakır iletken, pvc izoleli, pvc dolgulu, pvc dış kılıflı kablo. Genellikle max 70 dereceye kadar çalışırlar. Kullanıldığı yerler: Güç, aydınlatma, toprak altında ve kablo kanallarında mekanik zorlamanın fazla olmadığı yerlerde kullanılırlar.

Telefon kabloları:Telefon kabloları evin dışında bulunan telefon ağ kutusuyla evde bulunan telefonunuzu bağlamak için kullanılır. Telefon şirketleri bina dışındaki kablolamalardan sorumludur. Yani telefon şirketleri evinizin içindeki telefona kadar bağlantı sağlamaz. Santralden bina girişine kadar getirilir. Evin içinde herhangi bir odaya telefon kablolarını taşıma ise ev sahibinin sorumluluğundadır. Kendi istediği şekilde ayarlayabilir.

Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.