LED Ampul Seçiminde Nelere Dikkat Edilmelidir?

20-07-2018 16:50
LED Ampul Seçiminde Nelere Dikkat Edilmelidir?

LED ampuller enerjinin daha etkin kullanımı ve daha iyi bir aydınlatma için ev ve işyerlerimizde en çok tercih ettiğimiz ampuller olmaya başlamıştır. Daha önce tasarruflu ampul olarak bildiğimiz CFL kullanılırken, artık LED ampuller daha sık kullanılmaktadır.

CFL başka bir deyişle tasarruflu ampul watt başına 50-70 lumen ışık vermektedir. LED ampuller ise watt başına 100 lumen değerinin üstünde kalıyor. Bu nedenle LED ampuller daha cazip bir seçenek olarak karşımıza çıkmaktadır.

Peki en uygun LED ampul seçimi nasıl olabilir? Led ampul satın alırken nelere dikkat etmek gerekir?

İlk önce kullanılacak olan oda ya da mekan ile ilgili durumun iyi analiz edilmesi gerekli. Eğer hali hazırda kullandığınız ampul CFL ise bu ampulün kaç watt olduğunu ve 50 – 70 lm/W ile çarparak mevcut kullanılan ışığın kaç lümen olduğunu hesaplayabilirsiniz. Kullandığınız ışık miktarı yeterliyse hesaplamış olduğunu lümen değerine göre bir LED ampul seçimi yapmalısınız.

Hesaplayacağınız bir diğer etken ise odanın büyüklüğü ile ilgili olabilir. Örneğin her m2 için 100 lümen ışığa ihtiyacınız olduğunu düşünerek kullanacağınız alanın m2’si üzerinden toplamda kaç lümene ihtiyacınız olduğunu da hesaplayabilirsiniz.

Lümen hesabını yaptıktan sonra satın alacağınız LED ampulün watt değerine bakabilirsiniz. Bu noktada dikkat edilmesi gereken nokta hangi ampülün daha az enerji harcadığını tespit etmektir. Ampul üzerindeki lümen değerini ve watt değerini görüyorsanız gerisi sadece basit bir hesaplamadan ibaret. Lümen değerini watt değerine böldüğünüzde çıkan sonuç ne kadar yüksekse verdiği ışık miktarına göre harcadığı enerji miktarı o kadar az demektir. Bu nedenle bu hesaplamaya göre belirlediğiniz lümen değerindeki ampuller içerisinde çıkan en yüksek sonuç hangisi ise ona yönelebilirsiniz.

Lümen değeri, harcanan enerji gibi faktörlere göre bir eleme yaparak istediğimiz ampullere ulaştık. Peki şimdi ne yapacağız?

Elimizdeki ampulleri bir de kullanım ömrü bakımından karşılaştırabiliriz. Kullanım ömrünü etkileyen en önemli faktör LED sürücü kısmıdır. Üreticiler kutuların üzerinde ürünün ömrünü yazmaktadır. Ancak bilinmeyen markalarda biraz temkinli olmak gerekebilir.

Son aşamalardan birisi de ışığın renk sıcaklığı ile ilgili seçiminizdir. Beyaz ışık ya da sarı ışık mı kullanmak istediğinize karar vermelisiniz. Uzmanlar sarı ışığın evlerimiz için daha sağlıklı olduğunu belirtmektedir. Bu nedenle sarı ışık tercih etmenizi öneriyoruz.

İyi bir seçim için gerekli tüm analiz ve karşılaştırmaları yaptıktan sonra sıra fiyat değerlendirmesinde. Lümen, watt gibi değerlerin elektrik faturalarını da doğrudan etkilediğini hatırlatmak isteriz. Bu nedenle uzun vadede tasarruf sağlıyorsanız bazen fiyat olarak yüksek olan ampule yönelmek daha ekonomik olabilir. Bütçenize göre en doğru seçimi yaparken tüketilen enerji miktarını göz önünde bulundurmayı unutmayınız. Yorum ve sorularınız için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.